Milyonlarca emekli, yeni yıl itibarıyla alacakları zamlı maaşları merakla bekliyor. 2025 yılı itibarıyla en düşük emekli maaşı, 12 bin 500 liradan 14 bin 669 liraya yükseltildi. Bununla birlikte, dul ve yetimlerin taban maaşlarında da artış yapıldı. Ancak emekliler, zamlı maaşlarını alabilmek için Meclis’te yapılacak düzenlemeyi beklemek zorunda kalacak. Peki, zamlı maaşlar ne zaman hesaplara yatacak?
Emekli maaşlarına yapılacak zamlar
Emekli maaşlarına her yıl ocak ve temmuz aylarında yapılan artışlar, 6 aylık enflasyon oranına dayanıyor. Bu yıl yapılacak zam oranı ise yüzde 15,75 olarak belirlendi. Örneğin, kök maaşı 10 bin lira olan bir emeklinin maaşı, enflasyon zammı ile 11 bin 575 liraya yükselecek. Ancak, en düşük maaş uygulaması gereği, bu emeklinin maaşı 14 bin 669 liraya tamamlanacak.
Zamlı maaşlar ne zaman yatacak?
En düşük emekli maaşıyla ilgili yasal düzenlemenin Meclis’te kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Bu düzenleme, maaşların yatırılacağı tarihe kadar gerçekleşmeli. Ocak ayında zamlı maaşların hesaplara yatıp yatmayacağı, düzenlemenin Meclis’te ne zaman kabul edileceğine bağlı.
Emekli maaşlarının yatacağı tarihler
SSK emeklilerinin maaşları, her ayın 17’si ile 26’sı arasında hesaplara yatırılırken, Bağ-Kur emeklilerinin maaşları ise ayın 25-28’i arasında değişen tarihlerde ödeniyor.
Düzenleme yetişmezse ne olacak?
Yasal düzenlemenin bu aya yetişmeme ihtimali bulunuyor. Eğer bu düzenleme, Ocak ayında maaşlara yetişemezse, emeklilerde herhangi bir hak kaybı olmayacak. Oluşan fark, bir sonraki ayın maaşı ile birlikte hesaplara geçecek.
Dul ve yetim maaşları da artıyor
Zamlı maaşlar ile birlikte dul ve yetimlerin aylıkları da değişiyor. Buna göre, vefat eden bir kişinin çalışmayan eşine maaşın yüzde 75’i olan 10 bin 851 lira ödenecek. Çalışan eşin aldığı dul maaşı ise yüzde 50’lik kısım olan 7 bin 234 liraya yükselecek. Vefat eden kişinin çocuklarına ise maaşın yüzde 25’i karşılığı 3 bin 617 lira verilecek.