Nisan ayında sıcaklıkların aniden düşmesi sonucu 30'dan fazla şehirde zirai don meydana geldi. Tarımsal üretimde ciddi zarara yol açan bu durum, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, aşırı hava olaylarının artışı konusunda uyarılarda bulunurken, üreticiler kalıcı destek ve çözüm bekliyor.

Aşırı hava olayları rekor seviyede

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2024 yılında Türkiye'nin ortalama sıcaklığı 15,6 dereceyle son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Yağış miktarları ise ortalamanın yüzde 6,3 altında kaldı. Aşırı hava olaylarının sayısı 1257'yi bulurken, don olaylarının oranı yüzde 2 olarak kaydedildi.

Tarım alanlarında büyük kayıplar

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, iklim kaynaklı afetler nedeniyle 2020-2024 yılları arasında milyonlarca dekar tarım arazisi zarar gördü. Bu yılın ilk dört ayında 664 bin dekar alan don ve diğer aşırı olaylardan etkilendi.

Ödüllü iş insanı, yasaklı madde operasyonunda tutuklandı Ödüllü iş insanı, yasaklı madde operasyonunda tutuklandı

"Meyveyi bırak, ağaçların durumu belli değil"

Malatyalı çiftçi Yusuf Aydın, yaşanan don felaketinin sadece meyveyi değil, ağaçların kendisini de yok edebileceğini belirtti. Aydın, "Bu yıl sadece meyve değil, yıllarca emek verdiğimiz ağaçlar da büyük zarar gördü. Yeni ağaç dikimi için yüksek maliyetler gerekiyor" diye konuştu.

"Bize balık tutmayı öğretmeleri lazım"

Aydın, devlet desteklerinin kısa vadeli yardımlar yerine uzun vadeli çözümler sunması gerektiğini vurguladı. "İklim değişikliğine karşı kalıcı tarım politikaları ve yönlendirmeler yapılmalı. Çiftçiler doğru ürün seçimi konusunda bilgilendirilmeli" diyerek tarımda profesyonelleşmenin önemine dikkat çekti.

Kaynak: AA