Son raporlara göre, Elon Musk'ın ABD'de öğrenci vizesi alarak şirket kurduğu ileri sürülüyor. Güney Afrika doğumlu Musk, 1995 yılında Stanford Üniversitesi'ne giderek öğrenci vizesiyle Amerika Birleşik Devletleri'ne girdi. Ancak Washington Post tarafından yapılan bir araştırma, Musk'ın Stanford'a kaydolmadığını ve çalışma izni olmadan Zip2 adlı firmayı kurduğunu ortaya koydu.
Kaçak kalma iddiası
Eski Zip2 çalışanlarından elde edilen belgelere göre, Musk ve Kardeşi, yatırımcılar tarafından 45 gün içinde çalışma izni almaları için baskı yapıldı. Bu durum, göçmenlik statülerinin yasal olarak düzenlenmesi için yeterli olmadığını gösteriyor. Musk, öğrenci vizesiyle giriş yapıyor ve sonrasında H-1B vizesinin geçtiğini iddia ediyor. 2005 tarihli bir e-postasında ise, Stanford'a başvurduğunu "ülkede kalma yasal hakkı olmadığı" ifade ediliyor.
İzin olmadan çalışma ve olası sonuçlar
Musk'ın vize veya vatandaşlık başvuruları sırasında izinsiz çalışma faaliyetlerinin gizlenmiş olması, önemli gerçeklerin saklandığı anlamına geliyor. Uzmanlara göre bu duruma göre vatandaşlığın iptali için gerekçe teşkil edilebilir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir hukuk hatası, izinsiz alınmaması halinde, Musk'ın vatandaşlığının iptalini haklı olarak çıkarabileceği vurgulandı.
Bu tartışma, aynı zamanda ABD'de son zamanlarda görülen göçmenlik politikaları ve denetimleriyle ilgili daha geniş bir soru yelpazesini gündeme getiriyor.