Türkiye’nin demografik yapısındaki hızlı değişim, nüfus artışının azalması ve doğurganlık hızındaki düşüş, son yılların en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanlığı tarafından kurulan Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu, ilk toplantısını 11 Ocak 2025 tarihinde yapacak. Toplantıda, aile yapısının korunması, gençlerin ekonomik desteklenmesi ve nüfus politikalarının geleceği ele alınacak. Kurulun başkanlığını üstlenen Cevdet Yılmaz, kurul üyeleriyle birlikte Türkiye’nin nüfus politikalarını yeniden şekillendirmek için önemli adımlar atmayı hedefliyor.

Ekrem İmamoğlu'ndan Almanya'ya sert tepki: Eurofighter'lar teslim edilmeli! Ekrem İmamoğlu'ndan Almanya'ya sert tepki: Eurofighter'lar teslim edilmeli!

Aile ve gençlik fonu’nun genişletilmesi

Nüfus politikalarının şekillendirileceği bu ilk toplantıda, Aile ve Gençlik Fonu’nun genişletilmesi konusu da gündemde olacak. Kurul, yeni evlenecek çiftlere yönelik faizsiz kredi desteğinin, daha fazla aileyi kapsayacak şekilde artırılmasını hedefliyor. Bugüne kadar pilot illerde uygulamaya konan 150 bin TL faizsiz kredi desteği, evlilik yaşının yükselmesive nüfus artışının hızlanması amacıyla genişletilecek. Ayrıca, kadınların iş gücüne katılımını teşvik edecek yeni sosyal politikalar geliştirilmesi planlanıyor.

Demografik değişim ve nüfus artışının hızlandırılması

Son yıllarda Türkiye’de hızla artan yaşlı nüfus ve azalan doğurganlık oranları, demografik yapıyı tehdit eder hale geldi. 2024 itibarıyla doğurganlık oranının 1,5’e kadar düştüğü kaydedilirken, kurul, bu durumu tersine çevirebilmek için gerekli adımları atmayı hedefliyor. Nüfus artışını teşvik edecek tedbirler, aile yapısının güçlendirilmesi ve gençlerin evlilikle ilgili motivasyonlarının artırılması için hazırlanacak. Ayrıca, sosyal güvenlik sisteminin güçlendirilmesi, gençlerin yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçlayan yeni projelerin desteklenmesi ön planda olacak.

Nüfus politikaları için yeni sosyal modeller

Kurulun bir diğer önemli gündem maddesi, aileyi destekleyen ve gençlere yönelik yeni sosyal modellerin geliştirilmesi olacak. Kadınların iş ve aile yaşamını dengeleyebilmeleri için esnek çalışma modellerinin, iş gücü piyasasında daha fazla yer bulması sağlanacak. Ayrıca, aile içindeki rol dağılımının daha dengeli hale getirilmesi için yeni sosyal politikalar belirlenecek. Türkiye’nin gelecekteki demografik yapısını sürdürülebilir hale getirmek için aileyi güçlendirecek kapsamlı projeler oluşturulacak.

Kaynak: Haber Merkezi