Son dönemde, raflardaki fiyatlarla kasada ödenen tutar arasındaki fark, gramaj hileleri ve gereksiz fiyat artışları gibi sorunlar, özellikle zincir marketlerde ve konfeksiyon mağazalarında tüketicilerin karşılaştığı yaygın sıkıntılar arasında yer alıyor. Bu tür haksız fiyat artışlarının önüne geçilmesi amacıyla Tarım ve Ticaret Bakanlıkları tarafından denetimler sürdürülse de, vatandaşların da bu konuda aktif olarak şikayetlerini iletebileceği bazı platformlar mevcut.

Peki, fahiş fiyat artışları ve haksız etiket uygulamaları gibi şüpheli durumlar nereye ve nasıl şikayet edilebilir? İşte detaylar:

ALO 175 tüketici hattı

Tüketicilerin karşılaştıkları haksız fiyat artışları veya yanlış etiketlemeler gibi sorunları bildirebileceği en önemli yöntemlerden biri, Ticaret Bakanlığı'nın sunduğuALO 175hattıdır. Tüketiciler, bu numarayı arayarak şikayetlerini iletebilir, ayrıca insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk taşıyan ürünler hakkında bilgi alabilirler. ALO 175 hattı, denetim ve şikayet işlemlerinde oldukça hızlı bir çözüm sunmaktadır.

e-Devlet üzerinden şikayet

Tüketiciler, devletin dijital platformue-Devletüzerinden de şikayetlerini bildirebilmektedir. Bunun için e-Devlet sistemine giriş yaparak,"Haksız fiyat artışı şikayet bildirimi"bölümünü aratıp, çıkan sayfada yer alan"Yeni şikayet bildirimi"butonuna tıklamaları gerekmektedir. Burada karşılarına çıkan formu doldurarak, şikayetlerini ilgili birimlere iletebilirler.

Gazeteci Özlem Gürses’e hapis cezası! Karar açıklandı Gazeteci Özlem Gürses’e hapis cezası! Karar açıklandı

Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi mobil uygulaması

Fahiş fiyat artışlarına dair şikayetleri kolayca iletmek isteyen tüketiciler,"Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi Mobil Uygulaması"üzerinden de başvuruda bulunabilirler. Bu uygulama, özellikle cep telefonları üzerinden hızlı ve pratik bir şekilde şikayetlerin bildirilmesine imkan verir. Ayrıca, şikayet edilen konuların takibini de bu mobil uygulama üzerinden yapmak mümkündür.

CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi)

Tüketiciler, daha kapsamlı ve resmi bir başvuru yapmak istediklerindeCİMER'i (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) kullanabilirler. CİMER, devletle doğrudan iletişim kurmak isteyen vatandaşlar için birincil başvuru kanallarından biridir. Bu platform üzerinden yapılan şikayetler, ilgili bakanlıklar tarafından doğrudan değerlendirilir ve çözüm önerileri sunulur.

İl Ticaret Müdürlükleri

Son olarak, tüketicilerbulundukları illerdeki Ticaret Müdürlükleri’ne giderek bizzat şikayet başvurusunda bulunabilirler. Bu yöntem, yerel düzeydeki denetimlerin hızlandırılması açısından etkili bir yol olabilir. Ayrıca, bölgesel yönetimlerin tüketici hakları konusunda daha hızlı aksiyon almasına olanak tanır.

Kaynak: Haber Merkezi